lördag 17 januari 2009

Rosé i helgen?

Helg och det första numret av DI Weekend har gjort entré efter helguppehållet. Om Dagens Industri till vardags är en halvkul måste-läsning kopplat till jobbet, så är helgbilagan desto roligare att läsa.

Jag gillar det mesta i läsväg men inte allt. Den har en bredd i reportagen och intervjuerna som ligger långt över ekonomismen i vardags-DI. Och vissa delar i DI-Weekend skulle passa bra under samma namn som Financial Times helgbilaga: "How to spend it".

Klockor, företrädesvis mäns armbandsur, är ett återkommande tema på "prylsidan". Och det är förståeligt. Vad har kostymklädda män för möjlighet att uttrycka någon slags personlighet förutom klockan, slipsen och kanske manschettknapparna? En ganska torftig palett jämfört med kvinnorna som kan variera mer i kläder, färger, smink, halsband och armband och örhängen, handväskor, skor, strumpor, ringar, scarves, broscher och så vidare.

Jag tycker själv att det kan vara kul att växla mellan en fritidsklocka och en jobbklocka. Och att byta slips... Men när jag läser DI Weekends senasta klockfetischist-sida med nio nya modeller så känns den också som ett uttryck för den galna tid vi lever i. Den gränslösa och självupptagna tid vi lever i. Klockorna visar verkligen tiden.

Klockornas priser verkar inte spela någon roll. Samtidigt som klockorna blir alltmer modestyrda med möjligtvis kortare "livslängd". Nu är det tydligen roséguld som gäller. För den som trodde att han - oftast en han - hade samlat klart på Rolex-ur finns nu Rolex Daytona i roséguld med svart urtavla för 233 800 kronor. Ser billig ut, tacky!

Eller vad sägs om Chopard Happy Sport Chronograph för 195 800 kronor ( I de här prislägena ska tydligen priset sluta på 800 kronor vilket i sig känns lite fånigt. Eller som budgetalternativet Seiko Spring Drive för 48 998 kronor... Va? Så man får 2 kronor tillbaka på 49 000? Snyggt!)

Chopard-uret var det ja. Det har fem lösa diamanter som glider runt mellan glas och urtavla. På den vridbara boettringen sitter ytterligare 40 diamanter på sammanlagt 2,70 karat. Och boett, justerskruvar och romerska siffror på urtavlan i roséguld. Vit länk.

Vilka är det som bär en sådan klocka? Och hur ser de ut? Vilka umgås de med? Kommer jag någonsin att möta en man med en roséguldsklocka för 200 000 med fem diamanter som glider runt mellan glas och urtavla. Och hur kommer jag i så fall att reagera? Kommer jag att höra vad han säger eller kommer jag att stirra på den fåniga klockan?

Jag hade inga problem alls med vår förre VDs Breitling-klockor. Han var oerhört hårt arbetande som så många andra i den positionen och nådde fantastiska resultat som utvecklade verkligheten i den bransch han var verksam. För anställda och för kunder.

Och han kunde möta och tala med främsta linjens medarbetare. Kunde komma i Jaguar och med Breitling på armen och prata med killarna och tjejerna ute i produktionen på ett sätt som skapade förtroende och dialog.

Men inte ens han hade nog grejat det med en Chopard Happy Sport på armen. Inte ens med bara nån enstaka diamant som gled runt under glaset.

Kanske är det så att det finns power-klockor som klarar att finnas i ett sammanhang där ändå relationer skapas. Och så finns det klockor som bara är "too much", som gör det tydligt: "Vad har vi gemensamt? Ingenting!"

Helg och jag väljer att ha ett gäng sköna kvinnor som sällskap i penicillinbubblan: Rebecka Törnqvist, Martha Wainwright, Ane Brun, Stina Nordenstam och Anna Ternheim. Känner att jag behöver åtminstone någon kvinnlig kontakt i helgen.

Bläddrar vidare i DI-Weekend och hittar lockande läsning om trendsgissningar för 2009 och konstnären Ylva Ogland som dyker upp både här och där nu. I kulturbilagor och i DI-Weekend. Som ställer ut på Galleri Brändström och i sin egen lägenhet på Söder. (Fast hon bor tydligen i Brooklyn...)

Jan Gradvalls krönika förstås. Och så Röttorps vintips. Ser att det vita vinet jag bjöd Huskvarna-gänget på nyligen till den honungsbakade fläskkarrén utpekas som fynd! Kul. Ett "Alsace-vin" från Argentina som ger mer än riktiga Alsace-viner i denna prisklas. Skriv upp 6193 och testa det. Du kan ju säga att jag tipsat om det!

Inga kommentarer: