söndag 4 januari 2009

Final Sverige - missconduct Wikegård

Åker hem ganska tidigt från festen och slår mig ned framför inspelade matchen Sverige - Slovakien. Det är semifinal i junior-VM i ishockey och de svenska ungtupparna, små-kronorna och allt trams de kan kallas, har spelat lysande genom gruppspelet. Den flygande segern mot Ryssland med 5-0 sitter kvar på näthinnan och som ett diskret leende i mungipan.

Och de pressas av ett smart spelande Slovakien som har en målvakt med skyddsänglar. Han tar - nästan - allt. Två gånger hämtar Sverige upp underlägen till 1-1 och 2-2, båda gångerna genom mål av Mikael Backlund. Västerås-spelaren som två junior-VM i rad lyckats bättre i landslaget än i klubblaget.

Sverige spelar bäst och lyckas vända och ta över i tredje perioden då 1-2 blir 4-2 på några minuter. Alla är glada och Wikegård skriker i kommentatorsbåset så man blir rent generad å karlns vägnar. Men okej för hans tonårsmässiga glädjeskrik, machopajasen Wikegårds mest påfrestande sida är hans arga tjat och sågningar av enskilda spelare och tränare. Det är inte din uppgift som expertkommentator att vara en adrenalinstinn soffcoach som passar in med ett gäng enögda grabbar.

Citat Wikegård:

”Killen ingår inte i begåvningsreserven. Studieskulderna kan ju inte vara alltför höga. Han är ett problembarn, han vet inte hur man jobbar hårt, har aldrig jobbat riktigt hårt, är dåligt tränad. En kille med talang säger dom, men den största talangen av alla är ju att kunna jobba och träna hårt. Dick Axelsson blir aldrig någon riktigt bra hockeyspelare, i alla fall inte på den nivå som Detroit hoppas på. Han är helt enkelt för korkad."

Sagt om Dick Axelsson som stack från Djurgården till Färjestad. Kanske finns en sanning i detta, vem vet. Men ska SVT:s expertkommentator gapa och dissa en 21-årig kille på det sättet i TV? Är det konstigt att en del så kallade supportrar spårar ut när en vuxen (!) kommentator helt saknar nyans och distans?

Korkad.. ja. Vem är mest korkad?

Missconduct, Wikegård.

Ta bort honom ur TV-rutan, skicka honom på terapi.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tja Mats!

Jag tycker till skillnad från dig att det är skönt med någon som inte svansar runt spelarna, som alla andra. Dessutom har ju Wikegård rätt.

Svenska spelare blir lallade med för mycket, det syntes ju tydligt igår när man mötte ett hårt spelande lag, fick med sig 9 utvisningar och hade sedan mage att klaga på dommaren efteråt.

Mats gör sig bra i text! sa...

Kul med en kommentar... Det handlar väl mest om tonfall, vilken nivå av aggressivitet och engagemang man vill ha från en så kallad expertkommentator i TV. Tomma tunnor skramlar mest säger man ibland.

Wikegård har ju skrikit mer än lallat i alla år och vad har nått för framgångar efter han tog upp Vilda Väsby i Elitserien 1987? Inga. Däremot har en massa tränare med lägre tonfall och mer intelligens plockat gulden. Olika ledarstil, precis som i arbetslivet.

Nu tycker jag Wikegård var OK i natt. Och han kritiserade väl domaren och publiken mer än spelarna om inte jag hörde fel?

Anonym sa...

Jag tyckte att han var katastrofal under finalen.
Sverige fick med sig 9 utvisningar och han har mage att klaga på att domaren bara blåser Kanadas väg! Nästan hela 2.a perioden spelade ju sverige 5-4!!!

Klart dom ska köra på målvakten när han nästan är vid blå för att spela puck, vad har han där att göra? Åker man ur position i hockey får man smällar. Dessutom har ju målvakt mest skydd på sig av alla.
Så fort en målvakt lämnar buren bör man ha samma rätt att tackla honom som vilken annan spelare.

Till sist vill jag säga att Markström klarade inte trycket och filmade rejält.

Over and out.