söndag 28 december 2008

Hopplös logik

Julfriden är över och sabbaten blev dagen för Israels vedergällning i Gaza, efter att Hamas låtit raketerna regna ned över södra Israel. Det logiska svaret.

Som följs av Hamas logiska svar och nya raketer och kanske självmordsbombare inne i Israel. Den logik av vedergällningar som aldrig kommer att skapa någon framtid värd namnet för någondera sidan.

Nu ligger Netanyahu bra till i valundersökningarna och vinner han och hans oförsonliga politik så lär Hamas stärkas ännu mer och hatet mot Israel växa i arabvärlden. Jag känner sorg över denna logik av öga-för-öga och tand-för-tand och saknar ett ledarskap på båda sidor som kan öppna upp för en dialog och fred och försoning. Helt orealistiskt menar kanske många idag, men den hämndens logik som drivs av dåliga ledare idag, är faktiskt den absolut mest orealistiska vägen till fred och säkerhet.

Tror någon att den kommer att leda framåt? Vad finns i slutet av vägen med logiska vedergällningar och ökat hat?

Det gick helt fel förra gången Netanyahu kom till makten och det kan gå ännu mer fel den här gången. Kommer du ihåg Yitzhak Rabin? Det är 14 år sedan Rabin och Arafat fick Nobels fredspris och Israel och Palestina hade ett ledarskap med brister men som ändå såg en möjlig väg mot fred.

Ingen ser väl det ledarskapet idag och det ligger nog många logiska vedergällningar bort. Men om inte det får en chans att kliva fram lär det aldrig bli fred för Israel och Palestina.

Inga kommentarer: